LEE HOUSE AND STUDIO

We were asked by close friend of the firm, photographer Andy Lee, and his wife Kate to design a small addition to their home as well as an accessory dwelling unit (ADU) to house Andy’s photography studio and visiting guests. The house addition involved the creation of a new dining room, achieved by enclosing an existing covered porch and the construction of a new flexible patio deck with built-in seating. The placement of the 750sf ADU frames the backyard into a courtyard perfect for supervising playing children and for entertaining. The two buildings communicate via generous glazing and mutually facing operable openings, including an equal-spaced tripartite glass entry to the studio with double door and sidelight and a fourteen-foot-wide accordion door to the new dining room. The asymmetric form of the studio was generated by the programmatic needs of the studio coupled with the constrained width of the property and the size and bulk zoning limitations for ADUs. The studio is clad in vertical shiplap siding left minimally treated to allow for the lovely silvering patina characteristic of cypress to take hold over time.